Sastojci :
- 1 kg kajsija
- 1 kg šećera
- 1 limun
- 250 g kreča
Za ovo slatko treba odabrati čvrste, ne sasvim zrele kajsije, oprati ih, oljuštiti, izvaditi koščice i staviti u krečnu vodu.
Krečna voda : u 250 g kreča doliti 2 l vode, dobro izmešati, doliti još 2 l vode i ostaviti da se kreč staloži.
U proceđenu vodu doliti oljuštene polutke kajsija i držati ih oko 40 minuta. Posle toga kajsije isprati hladnom vodom i ocediti. U šerpu staviti šećer, politi ga sa čašicom vode i skuvati gust sirup. Dodati oko kajsije pa na jačoj temperaturi kuvati oko 10 minuta, a zatim smanjiti temperaturu i dodati sok od limuna. Kada je dovoljno gusto skloniti, skinuti kašikom penu i prekriti vlažnom krpom. Sledeći dan sipati u tegle i povezati celofanom.
Prijatno !
Нема коментара:
Постави коментар