Bez ovih sitnica svako spremanje ukusne zimnice je gotovo nemoguće. Par kratkih saveta za uspešnu zimnicu :
- Voće i povrće treba dobro očistiti i oprati jer svaka nečistoća prouzrokuje njegovo kvarenje
- Voće za džemove, može se pripremati samleveno u mašini za meso, pasirano i seckano
- Najbolje je kuvati manje količine voća
- Zimnicu kuvati u širokoj posudi da bi voće i povrće bilo ravnomerno izloženo toploti
- Tegle nikada ne treba puniti do vrha već 2-3 cm ispod ivice
- Sušenje voća i povrća je pouzdan način konzerviranja. Mogu se sušiti na vazduhu, suncu, ili u rerni električnog šporeta
- Tegle neće pući dok se sipa vrela zimnica, ako su predhodno zagrejane
- Blanširanje treba uraditi ovako : povrće se potopi u vrelu vodu i kuva vrlo kratko 1-3 minuta, a zatim izvadi i prelije hladnom vodom
- Za blanširanje je najbolje koristiti mrežu za prženje krompira
- Ako se za zimnicu koristi konzervans onda se na 1 kg voća ili povrća stavlja 1 g konzervansa
Prijatno !
Нема коментара:
Постави коментар